Eva Ryckeboer
EVA RYCKEBOER
Ingenieurswetenschappen (fotonica)

Binnenkort kunnen diabetici hun bloedsuikerspiegel zelf volgen op hun smartphone.

Spectroscopische detectie van glucose met een op silicium gebaseerd optisch circuit

Bio

Eva Ryckeboer (°1986) is een globetrotter. Na het behalen van een bachelordiploma burgerlijk ingenieur in de toegepaste natuurkunde aan de Universiteit Gent koos ze voor een Erasmus Mundus Masteropleiding in de fotonica, de studie van het licht. Die internationale studie bracht haar naar de UGent, de VUB, de KTH in Stockholm en uiteindelijk ook de University of Sydney waar ze haar thesisonderzoek afwerkte. In 2009 startte ze een doctoraat aan de Photonics Research Group van de UGent waar ze samen met 6 Vlaamse onderzoeksgroepen aan het multidisciplinaire Glucosens-project werkte, met als doel een implanteerbare glucosesensor voor diabetespatiënten te ontwikkelen. In mei 2014 behaalde ze haar doctoraatstitel. Kort daarvoor ging ze in dienst bij het onderzoeksinstituut imec voor het Europese ACTPHAST project, dat mikt op korte maar intense samenwerkingen tussen KMO’s en onderzoeksinstituten. Ze is projectleider van een samenwerking met het Nederlandse Tegema, het Amerikaanse Kaiam Corporation en het Duitse fos4X. Naast deze industriële samenwerkingen, blijft Eva actief in onderzoek. Zo ontwikkelt ze miniatuur spectrometers voor lab-on-chip toepassingen. Hiermee kan je bijvoorbeeld een druppeltje bloed opmeten en nagaan of je kanker hebt of bepaalde bacteriën opsporen. Ook kan je controleren of de lucht die je inademt wel gezond is. Dit alles met een toestelletje dat op termijn in je smartphone ingebouwd kan worden.

Doctoraat in het kort

Ik ontwikkelde een spectrometer op basis van siliciumgebaseerde optische chiptechnologie. Deze miniatuurspectrometer vormt het hart van een implanteerbare bloedsuikerspiegelmeter voor diabetici.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Door voortdurend het bloedsuikerniveau te meten en op tijd bij te sturen kunnen de negatieve effecten van diabetes sterk worden verminderd. Een slimme glucosemeter die dit op een goedkope en eenvoudige manier kan doen is de droom van miljoenen diabetici. De voorgestelde implanteerbare glucosemeter is een compleet nieuwe aanpak die deze droom kan helpen realiseren.

Wat is er nieuw aan je werk?

Nooit eerder werd er geprobeerd om een volledig optisch systeem te implanteren dat autonoom bloedsuikermetingen kan doen voor diabetici.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Om mensen enthousiast te maken over wetenschap en technologie. Ook wil ik graag dat de siliciumgebaseerde optische chiptechnologie meer bekend wordt. België staat hierin op onderzoeksvlak sterk maar er zouden meer bedrijven van kunnen meeprofiteren.